Geen categorie

Ijsland 2017

Elk jaar probeer ik een reis met U\TURN mee te doen. Na Marokko, Nicaragua en Tenerife was dit jaar Ijsland de bestemming. Geen voor de hand liggende keuze, want ik ben normaal gezien geen fan van regen, kou of wind. Het opzet van de U\TURN reizen is dat mensen met een verschillende beperking samen op reis gaan, en elkaar helpen onderweg. Zo duwt een blinde bijvoorbeeld mijn rolstoel, en ik zeg de weg.

Tijdens de voorbereiding van de Elf stedentocht heb ik een slijmbeursontsteking opgelopen aan mijn rechter elleboog. Dit was nog niet genezen en daardoor kon ik onderweg veel minder dan normaal en ‘s nachts heb ik meermaals liggen vloeken.

Er waren vier rolstoelgebruikers mee. We mochten van de organisatie een stevige rolstoel met 3 wielen gebruiken.

Tijdens de heenvlucht kroop ik bij Sven in de rug (hij is bijna blind) en die bracht me naar mijn plaats in het vliegtuig.

Die rolstoelen zijn stevig en stabiel maar niet zo handig om mee te rijden en draaien. Vooral ‘s avonds stoorde ik mij daaraan. Meehelpen bij het opzetten van tentjes bleef jammer genoeg bij delegeren.

Tentjes

Tijdens de verdeling van de tentjes koos ik ervoor om bij Sven te slapen. Er waren ook bekende valide vrienden mee, maar bij hen slapen zou indruisen tegen het U\TURN concept. Een goede keuze is achteraf gebleken. Nu thuis ben ik veel mobieler en kan  ik beter mijn plan trekken dan voor de vakantie.

Wat Sven allemaal kan op gevoel en gehoor, daar ben ik meermaals van geschrokken! Een echte doorzetter en een perfectionist.

Vervoer

We reden met de bus vanuit Reykjavik naar de Highlands. Van daaruit trokken we elke dag te voet verder. Bij problemen konden we rekenen op een volg jeep met aanhangwagen. Zo is Yves bij de oversteek van een riviertje even gaan zwemmen :p. De voorlaatste dag zijn we met quads teruggereden naar het startpunt. De laatste dag hebben we nog even de toerist uitgehangen en hebben we naast de luchthaven geslapen.

Quads

De mooiste dag van de reis was ongetwijfeld de quad-tocht: prachtig weer… rijden van het ene schilderij in het andere… riviertjes doorvlammen…

Op het einde mocht ik zelf even rijden, das toch leuk speelgoed zenne.

Ik was achteraf wel steendood… Een hele dag met opgespannen armen zitten en de klappen zo goed mogelijk proberen op te vangen putte me helemaal uit.

Na de quads konden we douchen en genieten van pure luxe. Een uitgeput lichaam kan niet zo goed tegen alcohol, dus het werd een héél kort avondje :p

Weer & omgeving

Ik had op voorhand goede waterdichte kledij en een deftige slaapzak gekocht, dus op enkele momenten na heb ik geen kou gehad. Ik ben nooit nat geworden. Deftige handschoenen mankeerde  ik wél :p.

De omgeving is prachtig! Het leek wel overal Teletubbie-land!

 

Slapen

Ik had vroeger altijd slechte nachten in een tent. Ondertussen heb ik mijn lichaam leren kennen en weet ik wat ik niet kan eten of drinken voor het slapengaan (geen cola, geen pintjes, geen chips) en heb ik, op enkele uitzonderingen na, ideaal geslapen!

Eten

Er waren 2 koppels (nederlanders) die een hele dag in de weer waren voor ons.  ‘s morgens was er koffie, granen met yoghurt, bruine suiker en confituur. We maakten dan boterhammen voor de lunch en ‘s avonds was er soep en gekookt eten.   Ik heb GEEN gluten gegeten.

Conclusie

Dit was de duurste reis die ik ooit deed, maar ook de mooiste. Een toffe groep maakte het af!

En de elleboog, die is ondertussen zo goed als genezen…back to reality nu… het liefke, den hond, handbiken

3 gedachten over “Ijsland 2017

  1. U\TURN staat gelijk aan aanvaardbare avonturen voor de doelgroep. Jouw verhaal is daar weer een voorbeeld van. Ook deze trip weer keuzes maken en samen genieten. Meegaan en meedoen is de beste manier om je wensen en uitdagingen te realiseren. Blijf jezelf en mij verrassen. Never give up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *